Surava in Modules

Wat begon met een onderzoekje naar een stijf houten framepje voor het bouwen van een wissel is geëxplodeerd in een modulebaan voor tentoonstellingen met het motief Surava in 1:87.

Het station Surava is een kleine halte aan de Albula spoorlijn tussen Thusis en Filisur en stelt voor het reizigersvervoer niet zoveel voor. Maar een relatief groot aantal sporen voor goederenoverslag maakt het bij uitstek een emplacement om lekker te rangeren, overslag van goederen te laten zien en dus om te spelen. Dit alles naast het voorbijrijden van treinen over het hoofdbaanvak waarbij zo nu en dan een stoptreintje stopt om een paar mensen op te pikken of een goederentrein even aan de kant moet om twee regional express treinen voor te laten.  Voor de puristen: het is een prototype Inglenook layout zoals bewierrookt in engelstalige landen als ultiem modelbaangenot. Ach ja... 

De foto's hierboven tonen bijna de hele tentoonstellingsbaan. Het is een prototype hondebot met links een viersporig opstelstation wat straks onder het landschap verborgen is en rechts het station Surava met na een recht deel een mooie grote boog met stijging. Aan de onderkant van de foto kom je uit de richting Thusis en aan de bovenkant gaat de baan verder door, omhoog richting Filisur. Iets verderop ligt daar het Landwasserviaduct met daarvoor nog het Schmittentoblerviaduct, beide wereldberoemd.

 

De komende tijd zal ik dit deel van de site ook gaan vormgeven met items over de buitenwereld, het bouwconcept, de techniek en de volgende stappen in dit traject (bovenleiding, seinen, transport van de spullen, landschap).

 

 

Oude tekst, moet nog plekkie krijgen

 

Uit onvrede over de ligging van een wissel in Berasur en de reparatie daarvan ben ik gaan nadenken over een concept wat meer stevigheid biedt in baanbouw. Een stevige onderlegger voor de rails en wissels, die niet kan doorbuigen, verbuigen of anderszins vervormen was de eis. Daarnaast moest het licht van gewicht worden. Het concept van haakse hoeken en 'opsluiten' van beweging in gelijmde haakse verbindingen was het basisidee om mee te gaan experimenteren.

Een I-balk met aan de bovenkant het draaglichaam voor de rails, dan een staander daar haaks op en aan de onderkant een bodemplaat weer haaks op de staander zou verbetering moeten bieden. Extra zijwangen kunnen het draaglichaam verder ondersteunen.

Op basis van dit idee heb ik nu 3 'componenten' in OnShape getekend die op basis van 4 mm multiplex gelaserd kunnen worden:

  • Een 7 graden wissel met een boogstraal van 1700 mm (wissel is dan van Modellecke Schumacher)
  • Een 9.5 graden wissel met een boogstraal van 800 mm (wissel is dan van Modellecke Schumacher, verkocht onder 1100 mm straal)
  • Een recht stuk spoor van 40 cm (spoor komt dan ook van Modellecke Schumacher)

Het lange wissel kan net gemaakt worden uit een A3 plaatje hout, dat is ook de reden dat het rechte spoor 40 cm is (A3 is 297 x 420 mm2).

Het resultaat in een fotoreportage hieronder:

Hierboven het 2e ontwerp voor het component lange wissel. Rechts het eerste ontwerp afgebouwd met een wissel inclusief wissellantaarntje van BEMO.

Hierboven 3 foto's tijdens de bouw van het eerste wissel. De aandrijving is een servo met wisselschakelaar voor de puntstukisolatie met houder van Sumner (3D geprint). Goed te zien op de rechter foto is het I-balk concept van bovenkant, staand plaatje en dan de onderkant.

Op basis van deze eersteling heb ik in het ontwerp nog een paar verbeteringen doorgevoerd en nu is het basisconcept wel klaar. Om te testen of het werkt heb ik wat wissels gebouwd die ik nog had liggen en verbonden met wat rechte rails. Daar komen nog wel weer een paar verbeteropties uit, vooral om de modules onderling wat makkelijker te verbinden. Daar moet ik nog ns over nadenken hoe dat beter kan.

Hieronder wat eerste foto's van het opgebouwde geheel. De lasstukjes zijn ook getekend in OnShape, uitgelaserd en alles is nu eerst met houtlijm verlijmd.

En als laatste een foto van de lasersnijder aan het werk met het snijden van alle plankjes voor een 9.5 graden wissel:

PS: ik heb één ontwerp van een wissel gemaakt. Het concept is symmetrisch en dus kun je 1 set gebruiken voor zowel een links als een rechts wissel.