Baanoverzicht

Situatie november 2023: Een viertal foto's laat een overzicht zien van deze modelbaan:

Als eerste de spullen 'aan de muur': Onderop het 'opstelterrein treinen buiten dienst'. De omloop van loc naar de andere zijde van de trein is nu semiautomatisch en werkt top. Daarboven het 'klooiterrein', onveranderd. Werkt prima met bedieningstableautje en waar nodig nog PC ondersteuning. Daarboven een nieuw plankje voor het opbergen van materieel dat 'even niet nodig is'. Er is teveel, nu al...

Vervolgens het deel met de bruggen en stationnetje Stugl Stuls. Bijna helemaal dicht nu, een stukje niet op de foto bij de sneeuwgalerij moet nog gegipst worden. De 2 bruggen liggen nu mooi in het landschap 'opgesloten' en vooral de lengte van de voorste brug is toch wel mooi gelukt zo.

Het gipsen zou deze winter af moeten komen.

Berasur begint er al wat meer op te lijken. Technisch zijn er twee wissels die wat aandacht verdienen, ook zo'n klusje voor de winter, voor de rest functioneert alles eigenlijk prima. De burcht achter Berasur is al wat ingebed in wat gips. Alles staat nog los en zal nog bij- en afgewerkt gaan worden.

En een 'fisheye' opname waarbij het deel boven de tunnelingangen ook zichtbaar is. De witte rotsen zijn klaar om geschilderd te worden. Elders zullen ook her en der nog wel wat losse stenen zichtbaar worden.

Situatie februari 2023: Een viertal foto's laat een overzicht zien van deze modelbaan:

Hier zijn het 'Klooiterrein' met bedienpaneel en bedienwerkplek te zien samen met het 'Opstelterrein treinen buiten dienst', de landschappelijke 1 x 1 m2 poot met de 2 bruggen en sneeuwgalerij. Aan de andere kant van het looppad het stationnetje Stugl-Stuls.

Het 'Klooiterrein'en het 'Opstelterrein treinen buiten dienst' zijn zichtbare onderdelen, aan de wand opgehangen met een boekenplank systeem, maar landschappelijk verder niet afgewerkt. Wel is de techniek aan de onderzijde aan het zicht onttrokken met een frieslijstje.

Als we dan een foto de andere kant op nemen zie je duidelijk het looppad tussen het 'Klooiterrein' en de eigenlijke grote poot van de L-baan, met daarop het passeerstationnetje Stugl-Stuls. Boven staat een treinstel in 'Davos fictief' te wachten op de volgende inzet richting Berasur. Delen van de baan zijn ondertussen dichtgemaakt met brokken Styrodur, delen zijn nog open. Het stationsgebouw van Berasur is 'over de kam' zichtbaar aan de andere kant van de L-poot.

Lopen we dan door naar het raam dan zien we de andere kant opkijkend het station Berasur, met aan de ene kant de dubbele tunnelingang naast de locloods en aan de andere kant de uitrit richting de 'kleine brug'. Het stationsgebouw staat aan de voorzijde van de baan en het bedientableautje van de goederensporen hangt daar voor. De grijze platen maken het onzichtbare deel van de baan dicht. Ook Stugl Stuls is hiervandaan totaal onzichtbaar. De bruggen zijn dat nog een klein beetje. Dat wordt beter als het landschap verder is afgewerkt. Dan lijkt het net of het 2 modelbanen in 1 zijn.

Als we deze dekplaten er af halen en iets uitzoomen wordt direct de binnenkant van de baan helemaal blootgelegd met alle techniek. Het basisframe met de T-balk en de poten zijn zichtbaar met de schragen die het frame stabiel maken. Het bedientableau met Intellibox etc en de verdere constructie met  houten staanders en plaatmateriaal voor de rails is allemaal zichtbaar.

Deze dekplaten zijn met snappers aan de baan bevestigd en er dus in een mum van tijd af te halen, mocht dat nodig zijn. De twee zwarte vlakken op de foto zijn de twee schermen van de 2 bedienplekken die ik heb gemaakt.

Onder Berasur is het 'Opstelterrein treinen in dienst' gepositioneerd waar in rust alle treinen staan opgesteld. 8 doorgaande sporen en 2 kopsporen geven de ruimte aan 10 treinen. Tussen Berasur en het Opstelterrein is in de achtergrond 'Doorsteek 2' te zien met in rust 2 opgestelde treinen. Deze doorsteek loopt schuin over de baan naar linksachter richting de klimspiraal naar Berasur.