D+R EW IV met Bemo draaistellen

D+R Modellbahn is de fabrikant van deze mooie EW IV rijtuigen, zowel in lange versie voor het stamnet (zie hierboven) als voor de Bernina Express in een korte versie. Deze rijtuigen hebben echter beroerde koppelingen, draaistellen en assen. Na wat omzwervingen kwam ik er achter dat Bemo draaistellen van het type wat ook onder een stuurstandrijtuig zit (de NEVA) dezelfde zijn als die van de EW IV. En toen was het snel gebeurd: draaistellen en assen van Bemo besteld en onder de rijtuigen geplaatst. Het enige wat moet gebeuren is dat de koperen lipjes aan de bovenkant van de draaistellen er af geslepen moeten worden.

Voordeel van deze nieuwe draaistellen is dat er ook meteen een goede stroomafname is voor binnenverlichting waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Koppelingen van Bemo op de draaistellen en de hele boel rijdt in één keer een stuk beter.

Met deze gemodificeerde rijtuigen heb ik nu twee Stamnet stammen kunnen formeren met zowel EW I, EW II als EW IV rijtuigen, conform hoe ze rond 2010 op de lijn Chur - Sankt Moritz heen en weer reden. Daarnaast een 7 rijtuigen lange Bernina Express compleet bestaande uit deze EW IV rijtuigen. Helemaal top!