Seinen

In het echt zijn de seinen de aangevers voor de machinist wat te doen. Rijden, stoppen, langzaam rijden, etc. Op de modelbaan zijn seinen eigenlijk overbodig omdat de treinenloop geheel door de PC wordt bestuurd. Seinen op deze modelbaan zijn dan ook 'voor de sier', maar wel conform de werkelijkheid opgezet. Het zijn seinen van de firma Microscale uit Zwitserland die hele fijne handgemaakte seinen maakt. Er staan er nu vier in Stugl Stuls en twee aan weerszijden van de 'grote brug'.

Het hoofdsein met aan dezelfde paal het voorsein. Het geheel heeft drie seinbeelden: Als het hoofdsein Rood geeft moet het voorsein helemaal uit zijn (alle vier lampen gedoofd). Pas bij toestemming rijden (geel/groen of groen) geeft het voorsein het lichtbeeld van het daarachter liggende hoofdsein aan. Aangezien het volgende hoofdsein in Berasur staat en daar altijd gestopt wordt geeft het voorsein altijd geel/geel aan (verwacht stoptonend sein).

Seinen voor Berasur:

April 2024 zijn ook de seinen voor Berasur binnengekomen en is begonnen met het plaatsen van de seinen.

Aan de 'Davos' zijde staan vier uitrijseinen en een rangeersein vanaf de locremise naar het station. De vier uitrijders zijn identiek (rood/geel/groen met abfahrbefehl) en staan na wat passen en meten op de goede plek. Het grootste issue was dat de linker 2 seinen eigenlijk ruzie maken qua plek met het onderdoorgaande spoor. Het past allemaal net. Aan de andere zijde van het station hebben spoor 3 en 4 een gezamenlijke uitrijder en spoor 1 en 2 ieder één. Op de voorgrond wat vaag het sein om spoor 1 schoon te vegen van rangeren wanneer het spoor nodig is voor de hoofdbaan. Tegelijkertijd met het plaatsen van de seinen is ook een begin gemaakt met het uitdenken en proberen goed te krijgen van de plaatsing van de bovenleidingmasten. Dat is ook gelukt. Maar nu eerst het landschap achter het station afmaken en dan pas de seinen en bovenleiding definitief plaatsen.