S88N verloopstekker

De S88-bus is waarschijnlijk de meest verbreide standaard voor het aansluiten van terugmelddecoders op een centrale. De meeste centrales hebben wel een aansluiting voor de S88-bus. Zelfs als je centrale die niet heeft, is er altijd wel een oplossing te verzinnen om toch S88-decoders aan te kunnen sluiten. Bijvoorbeeld de HSI-88 van Littfinski.

Erg intelligent is de S88-bus niet. In technische termen kun je zeggen dat de S88-bus geen databus maar een groot schuifregister is. De contacten worden in de terugmelddecoders vertaald naar bits en bytes. Bij het uitlezen van de contacten worden al die bitjes door een draadje naar de centrale geschoven. Er wordt geen foutcorrectie toegepast of een andere techniek die storingen tegengaat.

Kortom, de S88-bus en de bijbehorende decoders zijn prettig simpel en goedkoop, maar door stoorsignalen van buitenaf kan er nog weleens een valse bezetmelding tussendoor schieten. Er is al heel wat gefilosofeerd over mogelijke oorzaken van storingen op de S88-bus. Wat in elk geval helpt, is om de standaard S88-kabels te vervangen door netwerkkabels uit de computerwinkel. Het tegengaan van storingen met behulp van netwerkkabels was één van de belangrijkste redenen om jaren terug zelf een terugmelddecoder te ontwikkelen.

De nieuwe standaard: s88-N

De voordelen van netwerkkabels waren meer mensen opgevallen. Enkele hobbyisten en fabrikanten hebben afspraken gemaakt over een gestandaardiseerde aansluiting voor RJ-45 connectoren en netwerkkabels. Deze standaard wordt s88-N genoemd (soms ook als S88N geschreven). Decoders en randapparaten met een s88-N aansluiting zijn herkenbaar aan het s88-N logo. Meer informatie over s88-N vind je op de website van Wolfgang Kufer over OpenDCC. Of kijk even op s88-N.eu.

De BMD16N-SD is volledig compatible met s88-N en net als zijn voorgangers heeft hij 16 onafhankelijke contacten met ingebouwde stroomdetectie. Er is ook een gewone, sterk verbeterde, terugmelddecoder volgens de s88-N standaard: de BMD16N.

De voordelen van netwerkkabels zijn geen wassen neus. De netwerkkabels zijn beter bestand tegen invloeden van buitenaf en dat scheelt aanzienlijk. .

De stekkers aan de netwerkkabels zijn ook een stuk beter dan de stripjes van een standaard S88-kabel. Je klikt ze vast in de connectoren en vergissen is uitgesloten. Bovendien kun je netwerkkabels tegenwoordig overal voor een habbekrats kopen. En dat ook nog eens in allerlei lengten. Mocht dat nog niet genoeg, dan kun je altijd zelf netwerkkabels maken met een speciale tang. Er zijn talloze sites waarop wordt uitgelegd hoe dat moet.

Je oude decoders wil je natuurlijk niet weggooien als je overstapt op s88-N. Dat hoeft ook niet. We hebben een klein printje ontworpen voor een s88-N adapter. Het printje bestaat uit twee helften: een verloopje van een standaard S88-bus stripconnector naar s88-N en een verloopje dat precies het omgekeerde doet. Het idee is dat je het printje even doorzaagt, zodat je twee complementaire adapters hebt. Je prikt de adapters in je decoder, zodat de witte pijlen richting de centrale wijzen. Je oude decoder is nu een s88-N compatible decoder geworden.

Let op: sluit de adapters en de decoders zo aan dat ALLE witte pijlen in de richting van de centrale wijzen!

De adapter kun je ook gebruiken om een verloopje voor je centrale te maken. Prik de adapter in de centrale en je kunt direct de s88-N netwerkkabels op je centrale aansluiten. Zo krijg je een mooi terugmeldsysteem dat optimaal storingsbestendig is. Natuurlijk kun je de s88-N adapter ook gebruiken om een oude BMD16-SD om te bouwen naar s88-N als je dat graag wilt. De RJ45-connector kun je bij Conrad bestellen onder 716148, de stripconnector onder 740668.

Hier kun je ze bestellen →