Rails en wissels

De baan is gebouwd met rails en wissels van Peco en Hobby-Ecke Schumacher.

De Peco rails en wissels zijn de standaard H0m wissels en rails:

 • SLE1495 (medium radius R/H turnout)
 • SLE1496 (medium radius L/H turnout
 • SLE1486 (Curved R/H turnout)
 • SLE1487 (Curved L/H turnout)
 • SLE1490 (Engels Wissel / Double slip)
 • SLE1493 (20 graden kruis)
 • SL1400 (90 cm flexibele rails)

Van Hobby-Ecke Schumacher heb ik de volgende bouwpakketten gebruikt:

 • 20828-70, 9,5 graden, code 70 Engels wissel
 • 20062-70, 9,5 graden, code 70 Links wissel
 • 20063-70, 9,5 graden, code 70 Rechts wissel
 • 20595-70, 9,5 graden, code 70 Rechts meegebogen wissel
 • 20826-70, 19 graden, code 70 Korte kruising
 • 20547-70 code 70 flexibele rails

Alle niet zichtbare delen van de baan zijn uitgelegd met Peco rails en wissels. Ook Stugl Stuls is daarmee uitgerust op 1 wissel na, die is vervangen door een 20062. Het emplacement van Berasur en de beide bruggen zijn uitgerust met Hobby-Ecke rails en wissels. Alle wissels zijn als bouwpakket in elkaar gezet. Verderop nog wat foto's van de bouw van die wissels.

Wisselbediening: servo's met DR4024

De wissels op deze baan worden bediend met servo's van type SG90. De meest voorkomende modelservo, al heel lang in gebruik in modelschepen en modelvliegtuigen. De houders zijn of van DTS (hout) of komen uit de 3D printer en zijn van het type Sumner. Maat Bas heeft nog een bovenvloer-aandrijfunit ontworpen op basis van de Sumner houder en een eigen ontworpen voet. De DTS houder gebruik ik voor wissels waarbij geen puntstuk polarisatie nodig is. Waar die wel nodig is gebruik ik de Sumner houder met daarop een microswitch gemonteerd van het type SS-5GL. Zowel de servo als de microswitch is goedkoop bij onze Chinese alleskunner te bestellen.

De gebruikte decoder is de DCC servo decoder van Digikeijs: de DR4024. Goed configureerbaar en met vier extra schakelaars ook nog voor andere doeleinden te gebruiken. Het aansluiten van de servo's is een fluitje van een cent. Het configureren van de 4024 is wat lastiger, maar als je eenmaal weet hoe het moet, ook snel gebeurd.

Wisselbouwpakketten

De wissel bouw pakketten van Hobby-Ecke vergen geduld, rust en doorzettingsvermogen om te maken. Zeker in de complexe wisselstraat van Berasur moet de dubbele overloper met 3 wissels, een kruis en een engels wissel nauwkeurig en rustig worden uitgelegd en gebouwd. Het koste heel wat afstelmomenten om alle wissels goed te laten functioneren. Maar het loont wel: een natuurgetrouwe wisselloop met een boogstraal van 1100 mm is een lust voor het oog. Heel wat beter dan de 520 mm boogstraal van de Peco wissels.

De enkelvoudige wissels in het goederendeel van Berasur en aan de uitgangszijde richting de kleine brug waren eenvoudiger te bouwen. Ook speelde mee dat bouwervaring was opgedaan met de eerste wissels. Het planbuch van Hobby-Ecke was een goede hulp bij het uitleggen van de sporen. Door 1:1 kopieën te maken van de A4tjes uit het boek kon ik makkelijk de sporenlayout plakken op de houten ondergrond en daarop dan de wissels bouwen. Met flexrails werd daarna het geheel gevuld.

Goed te zien is dat het vooraf gebouwde moduletje voor de locloods en draaischijf prima past binnen het geheel. De spoorlengte van Berasur is gemaximaliseerd: de uitrijwissels zijn meegebogen wissels geworden aan de brugzijde en de dubbele overloper ligt zo ver mogelijk 'in de hoek' van de baan. Daarmee werden de perronsporen de maximaal bruikbare lengte binnen de 3,50 meter totaallengte van de baan.