Tunnelingangen

In het baanplan zijn in totaal 4 tunnelingangen nodig om het geheel van zichtbaar/onzichtbaar aan elkaar te knopen. Stugl-Stuls heeft aan weerszijde van het station een tunnelingang, 1 naar de onderwereld en 1 naar de spiraaltunnel richting Berasur. De derde tunnelingang is de uitgang van de spiraaltunnel meteen aansluitend aan de grote brug die over het dal voert naar de andere oever van de Albula. Als laatste heeft Berasur een dubbele tunnelingang nodig, 1 voor de hoofdlijn terug naar de onderwereld en de andere naar Davos Fictief.

Dubbele rol tunnelingang

De tunnelingangen op deze baan hebben allen een dubbelrol. Enerzijds de zichtbare afscheiding van de baan in het landschap richting de technische onderwereld, anderzijds ook als bovenleiding afspanpunt. Dat laatste is de grootste reden om te besluiten om de tunnelingangen zelf te maken. Het zijn best 'zwaar' ontworpen dingen geworden die de kracht van de afgespannen bovenleiding straks goed aankunnen. Alle tunnelingangen hebben daarom schroefogen aan de achterkant waar straks veren in kunnen haken en ook kunnen ze allemaal aan het frame van de baan worden vastgeschroefd. Daarnaast moet het zichtbare deel er natuurlijk mooi uit komen te zien.

De tekeningen van deze 4 zijn gemaakt in OnShape. Het uitlaseren heb ik zelf gedaan op mijn ondertussen in productie genomen Atomstack lasergraveerder/snijder en het afwerken is weer gebeurd met 1 mm styrodur bekleding en handmatig graveren en verven.

Stugl Stuls

De beide tunnelingangen die Stugl Stuls omlijsten zijn complex om in te bouwen. Aan het ene kopeinde van het station ligt het wissel tot met zijn kop in de tunnelingang en ligt er direct achter een wissel om de sporen naar doorsteek 1 en direct naar Berasur af te laten takken. Ook ligt het spoor naar Stugl Stuls uit de onderwereld al direct in een helling wat het uitmeten en tekenen van deze tunnelingang best moelijk maakt. Maar, het is gelukt ze te maken en mooi af te werken.

Grote brug spiraaltunnel

In het landschap gezien de mooiste. Direct aansluitend aan de brug met zowel aan de bovenkant van het spoor een keermuur als aan de onderkant een keermuur met bogen. Een waardige afsluiting van de brug, zeker ook met dat voorsein er zo voor.  Op naar de landschappelijke afwerking hiervan!

Berasur

De minst spectaculaire van het viertal. Productie tunnelingang, maar wel met wat leuke details straks met bovenleiding afspanning en seinen er vlak voor. Beetje gekunsteld in de hoek van de baan om Berasur maar zo lang mogelijk te maken. Landschappelijk straks nog wel een uitdaging om deze geloofwaardig over te laten komen zo naast de locloods.