Onderbouw en frame

De onderbouw van een modelbaan bestaat normaliter uit een frame en de basis omgeving om daar een modellandschap op te kunnen bouwen. Het moet een constructie zijn die stevig genoeg is om alles te dragen en onwrikbaar zijn zodat er geen onbedoelde krachten op de rails/wissels en landschap komen te staan. In het verleden heb ik altijd frames uit hout gemaakt, maar sinds een aantal jaren heb ik de mogelijkheden van metaal ontdekt. De magazijnstellingen van Manutan zijn een goede basis om daar, als een bouwpakket, een frame van te maken en daar maak ik nu dankbaar gebruik van.

Het systeem van Manutan (Quick Fix Plus) bestaat uit hoekijzers van 2 of 3 meter lang met allemaal gaten in de beide lange delen, pootbeschermers van plastic, constructie hoeken van 90 graden en bouten en moeren om de boel vast te zetten.

Met deze hoekijzers (staanders) en de bijkomende onderdelen kun je eigenlijk iedere constructie uit de grond stampen. Het ijzer is makkelijk zaag/snijdbaar met bijvoorbeeld een ijzerzaag of decoupeerzaag en zo in iedere gewenste lengte te maken. De andere onderdelen zijn de simpelheid zelve.... en de vele gaten in de hoekijzers geven voldoende houvast om daar allerlei spullen aan vast te bouten/schroeven.

De basis van het frame van mijn baan bestaat uit 2 dubbele hoekijzer balken (T-balken dus) die over de hele lengte van de baan lopen aan de buitenkant en ondersteund wordt door 3 poten. Deze T-balken zijn aan de poten bevestigd met de hoekverbinders in 3 hoeken en daarbij nog schraagstukken die met boutverbindingen zijn vastgezet. De twee T-balken zijn onderling verbonden door 2 hoekijzers aan de uiteinden van de baan en ook geschraagd en daarmee is een zeer stevig en wrikvast frame ontstaan.

 

De techniek is verder ook gebruikt om allerlei kleinere onderdelen te maken, zoals de ondersteuning van het station Berasur en framestukken voor het 1 x 1 meter landschappelijk deel als poot van de L (zie Baanplan en concept).

 

Ik heb het frame niet uitgetekend maar gewoon opgebouwd op basis van de te halen brutomaten van de baan. En die bruto maten zijn ingegeven door de vorm en afmetingen van de kamer en voldoende loopruimtes om de baan heen.