BMD16N en BMD16N-SD

BMD16N
BMD16N-SD

Voor het automatisch besturen van een modelbaan is het noodzakelijk om te weten waar een trein is. Daarvoor is bezetmelding van treintrajecten onontbeerlijk. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kwam Märklin met de S88 bus op de proppen voor gebruik bij 3-rail systemen, waarbij een van de twee rails gebruikt wordt om kortsluiting te meten tussen deze rail en de 'massa' rail van Märklin (de bruine) draad door middel van de ongeisoleerde as die bij 3-rail rijders normaal is. Dit is de standaard S88 zoals die door Märklin en later door anderen werd en nog wordt geleverd.

 

In latere jaren is aan deze S88 een stroomdetector toegevoegd om ook 2-rail rijders een makkelijke manier te geven om treindetectie te doen. Het principe hierachter is dat die in latere jaren toegevoegde stroomdetector een stroom detecteert door een 'verbruiker' door middel van 2 antiparallel geschakelde diodes in de stroomkring. Deze stroomdetector is met optocouplers verbonden aan een standaard S88 module. Voorbeeld hiervan is de Viessmann 5233.

 

Al deze commerciële producten hebben ook wat nadelen. De normale S88 bus is gebaseerd op flat-cables die nogal storingsgevoelig zijn. Ook kan bij bijvoorbeeld de Viessmann 5233 maar 1 voedingsspanning worden aangesloten voor 8 verbruikers, wat lastig is bij bijvoorbeeld het besturen van een draaischijf of het via meerdere boosters besturen van een modelbaan. Ook zitten er maar 8 bezetmelders in, terwijl de S88 bus is ontworpen voor veelvouden van 16. Je moet ze altijd in paartjes afnemen. Ook is de prijs van commercieel verkrijgbare producten hoog.

Alle reden om zelf iets te ontwikkelen. Dit heeft in 2005 geresulteerd in de BMD16-SD met stroomdetectors, S88 interface en een eigen ontwikkelde interface gebaseerd op RJ45 connectors en UTP kabels. Hier is in de eerste helft van 2008 een tweede versie (BMD16-SD2) van ontwikkeld en juli 2008 is de derde versie verschenen onder de namen BMD16N-SD en BMD16N. De toevoeging N is hierbij wel belangrijk. De nieuwe prints hebben een gestandaardiseerde interface voor de op UTP kabels gebaseerde bekabeling, genaamd S88-N, zoals door OpenDCC ontwikkeld.

 

Om deze prints makkelijk aan S88 producten te koppelen is er ook een adapter setje ontwikkeld om S88 aan te sluiten op S88-N apparaten en andersom. Dit trio aan producten (BMD16N-SD, BMD16N en S88-N adapterset) is te verkrijgen als printplaat, bouwsetje en op speciale aanvraag als in elkaar gesoldeerd en getest exemplaar.